Om

Där jag växte upp i Norrland, så kallades saker man rörde ihop ofta för kuckelimuck. Det kunde vara ett örtte, en salva mot myggbett eller en god sås – ofta med hemligt recept. Så när jag började tillverka mina egna skönhetsprodukter, kallade min mamma såklart det jag höll på med för kuckelimuck. Jag tycker det är ett roligt ord, ett glatt ord från Norrland – och det var därför inte så svårt att veta vad mitt företag skulle heta – Annas Kuckelimuck!

Jag tillverkar mina tvålar för hand, från grunden och med naturliga, ekologiska råvaror. Eftersom jag numera bor på Gotland, försöker jag även använda gotländska råvaror så mycket jag kan.

Mina tvålar är handgjorda, så de kan se lite ojämna och olika ut – men råvarorna är alltid densamma.

Att sälja kosmetika inom EU är jättekrångligt (och dyrt), då det finns många regler att följa. Alla produkter måste säkerhetsbedömas och godkännas av en kemist, och sedan registreras i EU’s kosmetikaregister CPNP (Cosmetic Products Notification Portal). Alla produkter måste ha en innehållsförteckning som följer INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Det är därför det är nästan omöjligt att veta vad kosmetikaprodukter innehåller, då INCI innehållsförteckningen är en blandning av vetenskapliga namn, engelska och latinska namn på råvaror och kemikalier. Äppelcidervinäger t.ex., heter ”Acetum” enligt INCI, honung heter Mel – jättesvårt att gissa sig till.

Jag har även mina innehållsförteckningar på vanlig svenska här på hemsidan för varje tvål, så man inte behöver gissa sig till vad de innehåller.