Kosmetika, EU, regler och sånt!

Strax efter att jag bestämt mig för att tillverka och sälja mina egna tvålar, så insåg jag också att det är få instanser som har så mycket regler kring saker som EU – oh boy finns det regler kring kosmetika. I Sverige är det Läkemedelsverket som ser till att kosmetikatillverkare följer reglerna, detta genom bland annat besök hos tillverkare och uppföljning av anmälningar de får in. Sköter man sig inte kan man få allt från böter upp till två års fängelse. ALLA som ger bort eller säljer kosmetika ska följa dessa regler, även om du tillverkar fotkräm till mormor i julklapp. Japp, det är EU det 🙂

När jag började läsa alla regler, så var det väldigt nära att jag lade ner min affärsidé – det kändes enormt jobbigt att sätta sig in i allt från början. Men jag älskar ju att göra tvål, så jag kämpade på. Förhoppningsvis kan jag hjälpa till och dela med mig av det jag lärt mig för att underlätta för någon annan som står i startgroparna. Jag är ingen expert alls, och kanske missat nåt – men alltid lär någon sig nåt!

Nu kör vi.

Först så är det regler kring HUR du ska tillverka din kosmetika, de reglerna heter GMP, vilket står för Good Manufacturing Practice (God tillverkningssed) och är ett regelverk som styr tillverkning och paketering av läkemedel, kosmetika och hälsokost.

GMP kan du läsa mer om här:

https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Foretag/Kosmetika/Tillverkning/God-tillverkningssed-GMP/

I GMP ingår bland annat att man ska ha ett PID (Produktinformationsdokument), där hela tillverkningsprocessen förklaras i detalj för varje produkt, detta är inte så svårt som det låter för man tillverkar i en och samma lokal, i ungefär samma steg och kanske har likvärdiga produkter med bara olika recept. Jag som ”bara” tillverkar tvål gör ju på nästan samma sätt för alla tvålar t.ex.

VAR du tillverkar din kosmetika finns det också regler kring. Lokalen ska uppfylla krav på god hygien och det får inte finnas någon risk för kontamination. Du får under inga omständigheter tillverka kosmetika i ditt eget kök t.ex. Har du sett ett riktigt restaurangkök någon gång så förstår du ungefär hur det ska se ut även vid kosmetikatillverkning. Jag har byggt om min tvättstuga till tillverkningslokal, där fanns det mesta redan innan, golvbrunn, rostfria bänkar och avtorkningsbara väggar t.ex.

Man måste även ha batchprotokoll för varje sats tvål man gör. Det protokollet är en lista med att just den här batchen tvål innehåller olivolja från den dunken (som är inköpt därifrån och har det här utgångsdatumet), och är tillverkad vid det här datumet osv. För OM någon tvål skulle bli fel, så ska man kunna gå tillbaka och kolla exakt vad det berodde på.

En av de viktigaste sakerna man måste göra är att man ska låta sina produkter genomgå en säkerhetsbedömning av för ändamålet avsedd kemist. Varje produkt får då ett säkerhetsdatablad där varje ingrediens har bedömts i detalj utifrån t.ex. om de är allergiframkallande. Det finns företag som gör detta i Sverige, man kan bara googla för att hitta. Jag vände mig till ett företag i England, som jag fick rekommenderad i en tvåltillverkningsgrupp på Facebook. När jag fick mina tvålar säkerhetsbedömda våren 2017 kostade det från 1200kr för det enklaste tvålreceptet, till 3200kr för det mest komplicerade – men då ingick även att jag fick hjälp med en exakt innehållsförteckning för varje produkt, och även att ”min” kemist registrerade mina tvålar i CPNP åt mig (mer om det nedan)

Sen kommer reglerna om VAD kosmetika får innehålla – men dessa regler är enligt mig ett skämt, för du kan stoppa vad skit i din ansiktskräm som helst – så länge du skriver det i innehållsförteckningen.

Just det ja, innehållsförteckningen – INCI heter de reglerna, och det står för International Nomenclature of Cosmetic Ingredients.

INCI kan du läsa mer om här:

https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Kosmetika-och-hygienprodukter/Markning/

INCI är en blandning av engelska, vetenskapliga- och kemiska namn på ingredienser. T.ex. så ser innehållsförteckningen för min tvål Solsikka ut så här:

”INCI: Sodium Olivate, Sodium Cocoate, Glycerin, Sodium Rapeseedate, Sodium Ricinoleate, Olea Europaea Fruit Oil, Aqua, Cocos Nucifera Oil, Brassica Napus Seed Oil, Caledula Officinalis Flower Oil Extract, Ricinus Communis Seed oil, Caledula Officinalis Flower Aqueous Extract, Caledula Officinalis”

Glycerin och Aqua förstår man kanske vad det är, men resten då? Ja t.ex. så är Sodium Olivate förtvålad Olivolja, men samtidigt så är Olea Europaea Fruit Oil Olivolja som inte är förtvålad – helt logiskt.

Om jag skrev innehållsförteckningen på vanlig svenska skulle den se ut så här:

Förtvålad Olivolja, Förtvålad Kokosolja, Glycerin (ingenting jag tillsatt, utan det bildas i processen), Förtvålad Rapsolja, Förtvålad Ricinolja, Olivolja, Vatten, Kokosolja, Rapsolja, Ringblomsextrakt, Ricinolja, Ringblomste, Ringblommor

Lite lättare att förstå, förutom det där med vad förtvålad betyder då kanske, men det ska jag förklara i ett annat inlägg där jag berättar hur man gör tvål (Spoiler! – det är när lut och fett går ihop och blir tvål :))

Så innehållsförteckningen i mina tvålar är ganska lätt (i INCI mått mätt i alla fall). Men nästa gång ni är i affären – vänd på en tvål, schampoflaska eller hudkräm och se hur mycket ni förstår av DEN innehållsförteckningen – I dare you! Som jag skrev tidigare – man får stoppa vad skit som helst i kosmetika nästan – usch!

NÄR man kommit så långt att man har fått en säkerhetsbedömning, man har gjort etiketten så den uppfyller kraven och man känner sig redo – då ska man alltså registrera sina produkter i EU’s kosmetikadatabas – den heter CPNP (Cosmetic Products Notification Portal) och den är inte nådigt komplicerad. Jag gjorde det lätt för mig och betalade min kemist för att lägga in mina produkter i portalen.

När man registrerat sina produkter i portalen, så får man en faktura från svenska Läkemedelsverket. I skrivandes stund (maj 2018), så är avgifterna följande:

Årlig grundavgift: 4000kr

Årlig avgift per produkt: 600kr

Jag har i nuläget fyra tvålar registrerade i portalen, så jag betalar 6400kr per år till Läkemedelsverket för att få sälja mina produkter.

MINSTA LILLA ändring i en produkt, t.ex. om man vill ändra en ingrediens med ett gram, lägga till eller ta bort några droppar eterisk olja = börja om från början med säkerhetsbedömning och registrering och få ny faktura. Det gäller att testa, testa och åter testa sitt recept innan man börjar denna process, för man vill helst inte ändra i det när man väl lagt ut alla pengar.

Någon som fortfarande undrar varför mina tvålar kostar 125kr styck? Nä, trodde inte det 🙂

Kram

6 reaktioner på ”Kosmetika, EU, regler och sånt!”

  1. Toppenbra information för en “blankettanalfabet”. Tack så otroligt mycket för detta! Frågan är nu HUR man ska lyckas sälja för mer än avgifterna/år 😀

    1. Tack!
      Ja, då är det enkla svaret att det gör man inte – inte från början. Men sen gäller det att känna sin kundgrupp, fokusera på rätt produkter, minimera råvarupriserna, satsa på rätt marknadsföring osv osv 🙂

  2. Vilken oerhört bra läsning för en snabb överblick, tusen tack för att du delade med dig!!! Är bara i funderingsstadiet men det här var jätte bra!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *